Medicijnvergiftigingen
Ongeveer 3.000 kinderen worden per jaar opgenomen in een ziekenhuis of behandeld op een spoedeisende hulp na een vergiftiging. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) krijgt per jaar enkele tienduizenden vragen over vergiftigingen bij kinderen. Omdat ouders lang niet alle vergiftigingen melden, wordt het totale aantal vergiftigingen geschat op meer dan 100.000 per jaar.
Een vergiftiging komt vooral voor bij jonge kinderen. Meestal gaat het om vergiftiging door medicijnen, huishoudmiddelen, doe-het-zelf producten, drank- en genotmiddelen, planten en paddenstoelen. Bij kinderen tot 12 jaar zijn medicijnen de grootste oorzaak van vergiftigingen. De top 10 wordt gevormd door de volgende medicijnen (bron: NVIC Jaaroverzicht 2015):
- Vitamine D
- Paracetamol
- Multivitaminepreparaten
- Anticonceptiepil
- Ibuprofen
- Melatonine
- Methylfenidaat
- Homeopathische middelen
- Zinkoxide
- Lidocaïne
Vitaminen
Vitaminen komen twee keer voor in de top tien van meest voorkomende medicijnvergiftigingen. De vergiftigingen met vitamine D komen bij kinderen vaak voor, vooral omdat het zo lekker smaakt.
Sommige vitaminen zijn nodig bij kinderen. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine K nodig. Alle kinderen hebben tot hun vierde jaar extra vitamine D nodig. Enkele baby’s en kinderen hebben ook extra vitamine A nodig. Het consultatiebureau en de huisarts zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan u adviseren welke vitaminen wel en niet zinvol zijn bij uw kinderen.
Meer informatie
De Gifwijzer is een hulpmiddel met informatie over hoe u een vergiftiging kunt voorkomen en herkennen, wat giftig kan zijn en wat u moet doen bij een vergiftiging. De Gifwijzer is in de apotheek verkrijgbaar en inmiddels ook als app beschikbaar. Ook kunt u de Gifwijzer online bestellen. Voor meer informatie klik hier.