ivm-logo

Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Vaccinaties

Infectieziekten kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherming tegen twaalf ernstige infectieziekten. Op de website van het RIVM kunt u alles lezen over dit programma. Waarom het nodig is. Om welke ziekten het gaat. Wat de mogelijke bijwerkingen van vaccinaties zijn. Hoe het vaccinatieschema eruitziet.  

 

Vaccinaties voor het buitenland

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers. Het LCR ontwikkelt landelijke richtlijnen over vaccinaties en maatregelen tegen malaria en verspreidt deze onder artsen en vaccinerende instellingen. Ook geet het LCR adviezen aan zorgverleners met speciale vragen of problemen met vaccinaties en malaria. Het LCR adviseert ook de organisaties van reisbureaus en touroperators.

De website van het LCR bevat (beknopte) informatie voor reizigers over de risico's en preventieve maatregelen bij buitenlandse reizen. De informatie op de website geeft reizigers een indruk van de maatregelen die in het algemeen aanbevolen worden. Deze informatie is gebaseerd op de landelijke richtlijnen voor vaccinaties en bescherming tegen malaria.